"Lev som de rike"Sosiale boliger i Wien

Geberit feirer 150-årsjubileum i år og ser tilbake på noen av sine historiske referanseprosjekter. En av disse er boligfeltet Alt-Erlaa i Wien. Alt-Erlaa har holdt seg bemerkelsesverdig stabil, mens andre store boligfelt fra 1970-tallet nå regnes som sosiale hotspots eller blir revet.

Ingen østerriksk arkitekt bygde flere leiligheter enn Harry Glück (1925 - 2016). Bare i Wien tegnet han 16 000 leiligheter i en karriere som strekker seg over 50 år - de fleste av dem sosiale boliger. En av hans mest kjente utbygginger ble bygget i 1976 under hans prinsipp “Lev som de rike, selv for de fattige“: boligparken Alt-Erlaa.

Moderne liv for lite penger

Det er over 3200 leiligheter i det sosiale boligkomplekset Alt-Erlaa. (© Agata Kadar – stock.adobe.com)

Boligfeltet er preget av tre parallelle, trappetrinnede rekkehusbygg i betong. De tettstablede leilighetene dekker 70 000 kvadratmeter og huser 10 000 mennesker til rimelige priser.

Romslige grøntområder og en omfattende infrastruktur med egen t-banestasjon, shoppingmuligheter, innendørs svømmebasseng, medisinske sentre og skoler gjør Alt-Erlaa til en egen liten by.

Til tross for konstruksjonen med høy tetthet, har boligparken en landsbyaktig karakter. Det er tette nabobånd i Alt-Erlaa. Foreninger og egen TV-stasjon styrker fellesskapsfølelsen, mens et leietakerråd ivaretar beboernes bekymringer.

Leietakeromsetningen er svært lav og ventetiden på en ledig leilighet er lang. I knapt noen annen stor utbygging er nivået på beboertilfredsheten så høy.

I svimlende høyde

Svømmebassengene på de syv takene er sentrum av komplekset. (© Julius Silver)

Midtpunktet i komplekset er svømmebassengene på de syv takene: et varemerke for arkitekten og en nyhet innen sosial boligbygging på den tiden.

Kritikere beskrev derfor Alt-Erlaa som et «luksuriøst anlegg».“Det var et av de mest moderne boligbyggene i sin tid,“ sier Andreas Schmidl, regional salgssjef i det østerrikske salgsselskapet Geberit.

Mellom 1983 og 1985, da den tredje boligblokken ble bygget, jobbet Andreas Schmidl personlig på byggeplassen som rørlegger og varmeingeniør.

Geberit avløpsrør

For å installere PE-rørene måtte noen av arbeiderne rappellere ned balkongen som fjellklatrere (© Gesiba)

Sammen med rundt 100 andre arbeidere, en periode var han ansvarlig for prefabrikasjonen av Geberit PE-rørene og installasjonen av dem i hundrevis av de mer enn 3200 leilighetene.

Han husker fortsatt arbeidet i svimlende høyder: “Jeg og mine kolleger måtte noen ganger rappellere ned balkongene som fjellklatrere for å installere PE-rør for balkongavløpet på bygningens fasade.“

Over 1000 Geberit-synlige sisterner skal også ha blitt installert under den første byggefasen. Alt-Erlaa har gjennom årene gjennomgått mindre oppussinger. Visuelt har bygget nesten ikke endret seg. Selv i dag utstråler de sosiale boligene fortsatt sjarmen fra den tiden.

Bildegalleri

Fakta